Végre valaki beszél a témáról!

Hanula "Nemhancu" Zsolt egy egész összeszedett cikkben részletezi az Indexen az USA-beli "Free the Nipple" aka "Szabadságot a Mellbimbónak" mozgalom mibenlétét.

Röviden a lényeg, hogy Ámérikában erőszakot szinte gond nélkül lehet mutatni a tévében, mellbimbót viszont soha.

Az amerikai média különösen ellentmondásos ilyen tekintetben, de ez nem valami saját maguk által kreált etikai-ideológia, hanem a társadalom által rájuk erőltetett kívánalom.


Anélkül, hogy mélyebb elemzésbe kezdenénk, ajánlom az angol nyelven jobban tudók számára a Jalopnik parádés megaposztját a NASCAR-versenyek közvetítésének kapcsán írt nézői reklamációkról.

Advertisement

Érdekesség a posztban, hogy a panaszok java része konkrétan nem is magukhoz a versenyekhez kapcsolódik (azt már rég agyonregulázta a média), hanem az azt megszakító reklámokhoz (ergo a teljes közvetítés tartalmához), pl.:

Oda nem való Viagra reklám került képernyőre a közvetítés során. Ezt le kellene venni a hétvégi nappali tévéműsorról. Kifejezetten sértő és gyerekek számára nem helyénvaló, kikből nekem kettő négy év alatti van.

Advertisement

A Jolly Joker kártya minden esetben a gyerekek védelme, ezt persze minden esetben igyekszik kijátszani a média, a szülők különböző egyesületei pedig minél inkább kontroll alatt szeretnék tartani a sugárzott tartalmat. (melyre szvsz kiváló eszköz az ON/OFF gomb)

Ebben az esetben születnek ilyen torzszülöttek, mint pl. ez a NASCAR-közvetítés:

A sztori lényege: a 24-es rajtszámmal versenyző Jeff Gordonnak és a 15-ös számú Clint Bowyernek már van némi múltja az egymást gyepálásban. 2012 záró versenyén, Phoenixben Miamiban Bowyer szelíden belevezette a falba Gordont, aminek kövezkeztében Gordonnak defektje lett, így a versenye is elúszott pár körrel a vége előtt.

Advertisement

Ahelyett viszont, hogy visszament volna a boxba (figyelmen kívül hagyva a fekete zászlót - mely kötelező módon és azonnali hatállyal leparancsolja az autót a pályáról amennyiben az sérült vagy túl lassan halad), szépen bevárta Bowyert és felkente a falra, begyűjtve még jó pár autót mely mögöttük jött.

Lényeg a lényeg, a két csapat között hatalmas bunyó alakult ki, melyet persze full totálban nyomott a tévé, közben végig adták a szalonképes rádiózásokat, végül meginterjúvoltak minden elérhető embert, aminek a végén Bowyer csapatfőnökének a száján kiszaladt egy ártatlan "shit", amiért győzött a csatorna bocsánatot kérni.

Összefoglalva a média szempontjából az esetet:

  • Felkenni valakit autóval a falra: oké
  • Ezen bosszút állni szemet-szemért módon: oké
  • Bunyó a boxban: oké
  • Egy kicsúszott "shit": nagyon nem oké

Egy biztos, a "szabad" médiának sincs könnyű dolga.

EDIT: Remélem, a "Free the Nipple" után műsorra tűzik a Free Willy-t is.

Kép forrása: The Daily Pixel