Budapesten jó autó-, motorsport rajongónak lenni, ott mindenki megtalálja a maga programját. Na nem a reggeli ugróiskolázásra gondolok a csúcsforgalomban (bár kétségtelenül izgalommal teli tömegsport ez), hanem mégiscsak van ott egy Hungaroring amin történnek dolgok, ill. a tököli, és a kiskunlacházi reptéren is mozgolódnak gépjárművek szórakozás céljából időről-időre. Ha pedig tényleg csak a helyi tömegközlekedésre akar szorítkozni az ember, a Várba is beszabadul a Budapest-rali.

Persze ha visszamegyünk időben, találunk zaftos körversenyeket a Városligetben és a Népligetben, hegyiversenyeket a budai hegyekben - mindezt egy helyen, amire akár büszkének is lehet lenni, ha érdekli az embert egyáltalán az ilyemi és megáldotta az ég némi lokálpatriotizmussal.

Valami ilyesmit éreztem én is, amikor belefutottam egy Facebook-fiókba, ami többek között régi képekkel szórakoztatja követőit Kaposvárról.

Én még ugyan élénken emlékszem az egykor a Vásártéri úton (értsd: "marhahajtó") megrendezett motorbiciklis gyorsulási versenyekre és street fighter bemutatókra, az itt-ott elhelyezett szlalomversenyekre, a még most is hellyel-közzel létező taszári és kaposújlaki gyorsulási versenyekre, viszont a cserénfai krosszmotor VB-futamokat már csak tévében követtem, mostanra meg csak emlékeimben és YouTube-on pörgethetem vissza.

Ezért is volt nagy meglepetés számomra motorbiciklik versenyszerű közlekedésének látványa a Teleki utcában és a Petőfi téren a '60-as évek közepén a posztolt fotókon. Nálam hosszabb élettel és releváns emlékezőképességgel megáldott emberek még a konkrét "pályát" is fel tudták idézni, én pedig összeszedtem a kör érdekesebb mozzanatait. Tessék Palik Lacit felidézni gondolatban!

A rajt egykor és most. Az archív fotókon látható házak egytől-egyig eltűntek.

Advertisement

Larger View

A rajt a térképen a jelölt ponton helyezkedik el, a kör az óramutató járásával megegyezően halad.

Advertisement

Larger View

Mivel 250, 350, ill. 500ccm-es gépek is részt vettek, megbecsülni sem tudom a sebességet. Nem is akarom, igazából a gondolatától is égnek áll a szőr az orromban ha belegondolok, hogy ABBA a kanyarba nagy sebességgel érkeztek meg a motorosok.

Advertisement

Tehát nekivágtak Észak-nyugati irányban az enyhén emelkedő (most eképp hívott) Teleki utcának, ahogy a lenti képen is.

Ezt követően a mezőny kiözönlött az akkor ott elhelyezkedő élelmiszeripari szakközépiskola és a tanácsháza által alkotott kapun a Kossuth térre és egy nagysebességű, enyhén lejtő kanyarban zúgott be az Ady Endre utcába.

Advertisement

Larger View

Itt már a féktávra lehetett gyúrni, ugyanis egy 90 fokos jobbos következett az egykori Szécheyni téren, amit egyhasonlóan hosszú egyenes, és egy újabb derékszügű jobbkanyar követett:

Advertisement

Larger View

Emelkedőnek föl a Kontrássy utcán, de nagyon nem lehetett belekapaszkodni a gázkarba itt sem, ugyanis ezt a rövid emelkedőt a városi pályák rákfenéje, egy újabb 90 fokos kanyar követett, ezúttal balra.

Advertisement

Larger View

Az alábbi utcaképen balról érkeznek meg a versenyzők a viszonylag tempós balosba, még mindeig fölfele, és az első sarkon azonnal jobbra be. Ez már majdnem sikán, a Laci meg a Gyulám imádná.

Advertisement

Larger View

A derékszögű jobbost követően beesünk a kör leghosszabb egyenesébe, ami majdnem pontosan 750 méter. Egy ötszázas gépen én már összekuláznám magam, pláne ha ilyen szűk utcán kellene a többiekkel megküzdeni. Extra pont, hogy mind a mostani egyetem művészeti kara, valamint a Táncsics Mihály Gimnázium előtt is elporoltak, mindkettőbe jártam.

Advertisement

Larger View

A szörnyű vágtát követő, bugyiba suttogós 90 fokos jobbos, majd az azt követő újabb derékszügű furdulót követően már a Fő utcán megyünk lefele, ellenkező irányba a kör második leghosszabb "egyenesén" (ahogy a képen is látszik, kissé elgörbült).

Advertisement

Larger View

Ekkor jön a Rettenet 2.0, ugyanis megint erősen fékezve, lefele visz a balos kanyar (ez már tiszta Makaó, öregem).

Advertisement

Larger View

300 méteren át visz a lejtő, aminek a végén igencsak kellemetlen meglepetés vár: azt a Petőfi szobrot kellene kívülről körbemotorozni és visszafele tépni:

Advertisement

Larger View

Egy másik szögből a hajtűkanyar...

Advertisement

Larger View

...és ugyanez ötven évvel ezelőtt:

Advertisement

Míg a versenyző megpróbál elbújni a szalmabálá mögött, az alkalmi pályabírók forgalmat számlálnak:

Hála Istennek, azért itt nem nagyon lehetett megsérülni, hiszen "bukótér" volt elég - ha valaki elszállt a kanyarban, a puhatestű nézőközönség tompította a tempót.

Advertisement

Ezt követően megyünk a célegyenesre, ezzel zárul le a 2,8km-es Circuit de Kaposvár.

A '60-as években lezajlott Fő utcai felújításnak köszönhetően más helyszínt kaptak a belvárosi versenyek, ami viszont lényegesen unalmasabbra sikerült, talán szót sem érdemel, egyedül NASCAR-autókkal tudnám elképzelni:

Advertisement

Larger View

Kisvárosi és falusi emberek most összefoghatnak, és kommentben jelölhetik volt- és jelenlegi belvárosi versenyeiket Google-térképen! Sztorit kötelező csatolni!